Διακοπές: 8 λάθη που μπορεί να σε πονέσουν

Διακοπές: 8 λάθη που μπορεί να σε πονέσουν

Ο παγωμένος αέρας του κλιματιστικού


Προσοχή χρειάζεται με τη χαμηλή θερμοκρασία του κλιματιστικού στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μετακινηθείς και μένεις για πολλή ώρα σε ένα σημείο. Ιδιαίτερα αν σε αυτό το σημείο σε χτυπάει απευθείας ο ψυχρός αέρας, κινδυνεύεις από ψύξη, που μπορεί να εκδηλωθεί με επώδυνο πιάσιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο αυχένας, η πλάτη και οι ώμοι είναι με διαφορά τα πιο συνηθισμένα σημεία εκδήλωσης αυτής της μυαλγίας. Θα πρέπει να ρυθμίζεις επομένως προσεκτικά την ένταση και τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, όπου μένεις καθηλωμένη στην καρέκλα σου για ώρες. Επίσης, προσοχή χρειάζεσαι και στο σπίτι, κυρίως στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, αν κοιμάσαι με κλιματιστικό. Στην περίπτωση της κρεβατοκάμαρας, θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή του ψυχρού αέρα του κλιματιστικού με οποιοδήποτε σημείο του κρεβατιού. Ίσως είναι προτιμότερο να εξετάσεις αναδιαρρύθμιση των επίπλων του υπνοδωματίου ή επιλογές όπως οι ανεμιστήρες οροφής. Όπου και να είσαι, πάντως, το καλοκαίρι, καλό είναι να έχεις πάντα στην τσάντα σου μια ζακέτα, για να προστατέψεις αυχένα, πλάτη και ώμους, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία λόγω κλιματισμού μπορεί να σε «παγώσει» και σε χώρους όπως το πλοίο, το πούλμαν, το αεροπλάνο ή στο κλειστό εμπορικό κέντρο που έχεις πάει για τα ψώνια σου.

Ο κακός χειρισμός της βαλίτσας

Ο λάθος χειρισμός της βαλίτσας όταν ταξιδεύεις αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, ακόμα και όταν δεν είχες ποτέ πρόβλημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξεις όταν φορτώνεις τις βαλίτσες σου στο αυτοκίνητο και γενικά κατά τη μεταφορά τους σε χώρους όπως λιμάνια και αεροδρόμια όπου χρειάζεται να τις σηκώσεις από το έδαφος. Πάντα να προτιμάς βαλίτσες με ροδάκια, ενώ όταν χρειάζεται να τις σηκώσεις για να τις τοποθετήσεις σε ένα ψηλό σημείο μην ξεχνάς να λυγίζεις αρχικά λίγο τα γόνατα και τα ισχία σου, να κρατάς τη βαλίτσα κατά την ανύψωση κοντά στο σώμα σου και να αποφεύγεις ύψος πάνω από το επίπεδο των ώμων σου. Να ζητάς βοήθεια, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Γενικά, όταν ταξιδεύεις χωρίς το αυτοκίνητό σου, προτίμησε να τα χωρέσεις όλα σε δύο αποσκευές, για να μοιράζεις το βάρος στα δύο σου χέρια και να μην έχεις πολλές μικρές αποσκευές που χρειάζεται να κρεμάς έκκεντρα στα χέρια και στους ώμους σου. Θυμήσου, το σωστά ρυθμισμένο σακίδιο πλάτης (backpack) θεωρείται ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς μικρού φορτίου και πλέον κρίνεται απαραίτητο στα ταξίδια. Με τις οδηγίες αυτές ελαττώνεται η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού στο μυοσκελετικό σου σύστημα.

Ο ύπνος στο ταξίδι

Αν το ταξίδι που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις στον προορισμό σου είναι πολύωρο, είναι πολύ πιθανό να σε πάρει ο ύπνος σε λάθος θέση. Π.χ., αν ταξιδεύεις με πλοίο χωρίς καμπίνα, το να αποκοιμηθείς στραβά οπουδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πιασίματα. Πρόσεξε, λοιπόν, πού και πώς θα γείρεις για να αποκοιμηθείς προστατεύοντας πρώτα τον αυχένα σου και μετά την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Ο ύπνος στο ταξίδι πάντα εγείρει κινδύνους για το μυοσκελετικό και καλό θα ήταν, αν είναι δυνατό, να αποφεύγεται. Ακόμα και στο αεροπλάνο, αν είναι πολύωρη η πτήση, φρόντισε να έχεις μαζί σου το ειδικό μαξιλαράκι για την καλύτερη υποστήριξη του αυχένα σου. Το ίδιο και αν πρόκειται να κάνεις πολύωρο ταξίδι με πούλμαν. Αν, πάλι, το μέσο είναι το αυτοκίνητό σου, ρύθμισε τη θέση του οδηγού σε πιο όρθια θέση, χέρια και πόδια σε ήπια κάμψη και φρόντισε να κάνεις συχνές στάσεις. Ακόμα και αν δεν έχεις σημαντικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης, κάθε δύο ώρες καλό είναι να βγαίνεις από το αυτοκίνητο και να περπατάς για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να αποφορτίζεται η μέση σου από τον πιθανό μυϊκό σπασμό που θα οδηγήσει σε πόνο.

Το στρώμα και το μαξιλάρι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλάζεις κρεβάτι κι επομένως στρώμα και μαξιλάρι. Είναι πολύ πιθανό λόγω αυτής της αλλαγής να ξυπνήσεις με ενοχλήσεις στον αυχένα ή και στη μέση σου, αν έχεις ιστορικό ευαισθησίας, ιδιαίτερα αν δεν είναι καλής ποιότητας το στρώμα και το μαξιλάρι. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεις τα μεγάλα, παχιά μαξιλάρια και να προτιμάς τα μικρά και σταθερά. Πολλές φορές, χρησιμοποιώντας απλά μία διπλωμένη πετσέτα, μπορείς να αυξήσεις το ύψος του μαξιλαριού ώστε να ταιριάξει στον δικό σου σωματότυπο. Είναι γνωστό ότι το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να έχει το σωστό ύψος και τη σωστή σύσταση ώστε να στηρίζει τον αυχένα σου και να τον διατηρεί σε ουδέτερη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη σπονδυλική σου στήλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κι αν στο εξοχικό σου έχεις μεταφέρει τα παλιά στρώματα, ίσως χρειάζεται να σκεφτείς σοβαρά την αντικατάστασή τους με καινούργια. Το σωστό στρώμα «αγκαλιάζει», προστατεύει και στηρίζει τα διαφορετικά σημεία του σώματός σου που του ασκούν διαφορετικές πιέσεις. Ο ύπνος στις διακοπές είναι πολύτιμος και καλό είναι να εξασφαλίσεις με κάθε τρόπο ότι θα είναι ποιοτικός. Ο ποιοτικός ύπνος ήδη ξέρεις ότι είναι απαραίτητος για τον υγιή άνθρωπο.

Τα θαλάσσια σπορ

Αν όλο τον χρόνο δεν γυμνάζεσαι και ξαφνικά προσεγγίσεις με ενθουσιασμό τα σπορ της παραλίας, έστω και για να απολαύσεις στιγμιαία την εμπειρία, π.χ. κανό, θαλάσσιο σκι, windsurfing, SUP board κ.τ.λ., είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις με τραυματισμούς, πιασίματα ή ακόμα και σημαντικές κακώσεις στο μυοσκελετικό σου σύστημα. Να θυμάσαι ότι η συστηματική, 12μηνη, σωστή άσκηση, σύμφωνα με την ηλικία σου και τη φυσική σου κατάσταση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μία επιπόλαιη υπερπροσπάθεια μερικών ημερών στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Η υπερτίμηση των αντοχών σου, η υποτίμηση των διατάσεων (Stretching) και η αποφυγή της προθέρμανσης ή η ελλιπής προθέρμανση είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε. Προτίμησε να απολαύσεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκγύμνασής σου, το κολύμπι στη θάλασσα με αρκετή κίνηση, το ποδήλατο σε ίσιο δρόμο ή κάτι πιο χαλαρό ως δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, χωρίς να κάνεις υπερβολές. Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική άσκηση για κάθε ηλικία, καθώς γυμνάζει το μυϊκό σύστημα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις και το καλοκαίρι μάς προκαλεί και μια ιδιαίτερη ευφορία. Αυτός είναι, σε μεγάλο βαθμό, ο στόχος των καλοκαιρινών μας διακοπών: Να επιστρέψουμε πιο δυνατοί, με περισσότερη ενέργεια και άνεση για την αντιμετώπιση των καθημερινών απαιτήσεων που μας περιμένουν.

Η κηπουρική και οι εργασίες στο εξοχικό

Εξοχικά που μένουν όλο τον χρόνο κλειστά και χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και κόπο για το καθάρισμά τους ή την επισκευή τους μπορεί να σε βγάλουν knock out. Το ίδιο ισχύει αν ξαφνικά επιδοθείς σε κηπευτικές εργασίες (κλάδεμα, σκάψιμο, φύτεμα), ενώ δεν ασχολείσαι με αυτές όλο τον χρόνο, ή με επισκευαστικές εργασίες, όπως π.χ. το βάψιμο. Προσπάθησε να κάνεις τις εργασίες αυτές σταδιακά, με παρατεταμένα διαλείμματα. Με ρεαλισμό, επίλεξε μόνο αυτά που κρίνεις ως απολύτως απαραίτητα για να γίνουν. Τελειότητα στις εργασίες αυτές δεν υπάρχει και αν υπερτίμησες τις δυνάμεις και τις αντοχές σου θα το μετανιώσεις. Είναι προτιμότερο να διακόψεις μία απαιτητική εργασία με το που νιώσεις ήπια ενόχληση στη μέση ή στα γόνατά σου και ας μην την έχεις τελειώσει, παρά όταν πλέον έχεις φτάσει στο σημείο που ο πόνος σε κάνει να σταματήσεις. Θυμήσου, ήπια ενόχληση όταν κάνεις κάτι και το σώμα είναι «ζεστό» συνήθως εξελίσσεται σε πόνο αργότερα, όταν το σώμα «κρυώσει». Αν πιστεύεις ότι είναι πιθανό μετά από τέτοιου είδους εργασίες να καταλήξεις πονεμένη, είναι προτιμότερο να προσλάβεις ξένα χέρια για αυτές.

Το φυσικό στέγνωμα

Αν έχεις ευαισθησία στη μέση, φρόντισε να σκουπίζεσαι μόλις βγεις από την παραλία και την πισίνα, ιδιαίτερα αν φυσάει. Ο συνδυασμός υγρό σώμα και αεράκι πρέπει να αποφεύγεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μακριά μαλλιά που έχεις την τάση να αφήνεις βρεγμένα στους ώμους σου όταν λούζεσαι. Μπορεί να αποτελούν πηγή δροσιάς το καλοκαίρι, αλλά, αν λούζεσαι λίγο πριν από τη βραδινή σου έξοδο και βγαίνεις με τα μαλλιά βρεγμένα, κινδυνεύεις να πιαστείς στον αυχένα δεδομένου ότι το βραδινό αεράκι μπορεί να σε οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αφιέρωσε 5 λεπτά να στεγνώσεις τα μαλλιά σου το βράδυ πριν βγεις έξω.

Τα λάθος παπούτσια

Πρόσεχέ το αυτό. Είναι ύπουλη αιτία τραυματισμού. Ίσως δεν το υποψιάζεσαι, αλλά οι απλές σαγιονάρες που φοράς στην παραλία μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς αν χρειάζεται να περπατήσεις σε παραλίες με βότσαλα ή πετρώδη μονοπάτια όχι μόνο γιατί μπορεί εύκολα να γλιστρήσεις με αυτές αλλά και γιατί δεν κρατούν σταθερό το πόδι. Η πιο συνηθισμένη αιτία τενοντίτιδας το καλοκαίρι οφείλεται στις σαγιονάρες και γενικότερα στα super flat, χαλαρά παπούτσια. Επίσης, παπούτσια με ψηλά τακούνια και ψηλές πλατφόρμες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να περπατήσεις στα καλντερίμια, όσο κι αν φωτογραφικά υποστηρίζουν ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και συχνά οδηγούν σε διαστρέμματα. Αν πρόκειται να περιηγηθείς, λοιπόν, ιδιαίτερα σε πετρώδη σοκάκια, σε χωμάτινα μονοπάτια, σε ανηφόρες – κατηφόρες ή γενικότερα σε ανώμαλο έδαφος, προτίμησε να φορέσεις άνετα αθλητικά, ή τέλος πάντων, σταθερά παπούτσια. Σταθερό χαρακτηρίζεται κάθε παπούτσι που έχει σχετικά σκληρό πέλμα, τακούνι με ευρεία βάση με 2-3 εκατοστά ύψος και κρατάει το πόδι σε τουλάχιστον δύο σημεία.