Αυχενική μοίρα

Είναι ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα που συνοδεύεται συνήθως και από περιορισμό στην κίνηση της κεφαλής. Είναι ένα συνηθισμένο ενόχλημα που συναντάμε τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Κακή θέση της κεφαλής στην εργασία, στην ανάπαυση ή ακόμα και στον ύπνο είναι συχνά η αιτία εκδήλωσης μυϊκού σπασμού που εξελίσσεται σε αυχεναλγία. Παθήσεις που έχουν σχέση με την εκφύλιση των αυχενικών σπονδύλων, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των μυών, των συνδέσμων, των νεύρων και αγγείων, όπως και του νωτιαίου μυελού της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εκδηλωθούν με συνοδό με αυχεναλγία. 

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα οστά, καθώς και παραμορφώσεις σπονδυλικής στήλης σε προχωρημένο στάδιο. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε άτομα άνω των 45-50 ετών και ιδιως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε άτομα άνω των 70-75 ετών είναι το ίδιο συχνή τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο

Είναι ο πόνος στον αυχένα που αντανακλά στην πλάτη, στον ώμο ή και στο υπόλοιπο χέρι και οφείλεται σε πίεση αυχενικού νεύρου. Συχνά συνοδεύεται από αστάθεια, ζάλη, ναυτία και ίλιγγο. Συνηθέστερα αίτια του συνδρόμου είναι κακώσεις/τραυματισμοί, χρονιές καταπονήσεις ή και εκ γενετής αλλοιώσεις.

Αυχενική κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Είναι η αλλοίωση της ποιότητας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου που προβάλει και πιέζει ένα αυχενικό νεύρο. Αποτελεί την συχνότερη αιτία εκδήλωσης αυχενικού ή αυχενοβραχιονίου συνδρόμου. Οι αυχενικές δισκοκήλες εμφανίζονται συχνότερα στο Α5-Α6 και Α6-Α7 επίπεδο, τα οποία αποτελούν τα τμήματα με την περισσότερη κίνηση στον αυχένα. Η επαγγελματική καταπόνηση (βαρέα επαγγέλματα με χειρονακτική εργασία ή πολύωρη εργασία γραφείου με χρήση υπολογιστή) και η καθημερινή καταπόνηση από λανθασμένη θέση και συνήθειες του αυχένα (παρατεταμένη χρήση smart phones και tablets, παρακολούθηση τηλεόρασης από ξαπλωμένη θέση με στροφή του σώματος, μη κατάλληλο μαξιλάρι κτλ) θεωρούνται οι συνηθέστεροι επιβαρυντικοί παράγοντες εκδήλωσης της πάθησης.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, αρχικά στον αυχένα και σταδιακά με αντανάκλαση στην πλάτη, στο οπίσθιο κρανίο, στον ώμο και μπορεί να επεκταθεί και σε όλο το χέρι. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει περιορισμό της κίνησης του αυχένα και συχνά συνοδεύεται με μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία και κάψιμο στο χέρι και άλλοτε με ζάλη, πονοκέφαλο και αστάθεια.

Αυχενική μυελοπάθεια

Είναι η πίεση του αυχενικού νωτιαίου μυελού από τραυματισμό ή συνεπεία χρόνιας εκφύλισης των σπονδύλων, παρουσία οστεοφύτων, προβολή μεσοσπονδυλίων δίσκων ή χρόνιας αστάθειας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και περιορισμό στην κίνηση του αυχένα, μούδιασμα, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα με μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή/και στο πόδι. Επίσης εκδηλώνονται διαταραχές βάδισης και ισορροπίας και σπανιότερα διαταραχές στον έλεγχο ούρησης και αφόδευσης. 

Ραιβόκρανο

Είναι η παραμόρφωση της θέσεως της κεφαλής που περιλαμβάνει πλάγια κλίση προς τη μία πλευρά και στροφή προς την άλλη. Συνήθως οφείλεται σε κάκωση ή σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Σπανιότερα υπάρχει ρίκνωση του μυός και οφείλεται σε εκ γενετής αίτια.

Διάγνωση

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στην συμπίεση της υποκλείδιας αρτηρίας, του 8ου αυχενικού ή/και 1ου θωρακικού νεύρου στο σημείο της θωρακικής εξόδου τους. Συνήθως οφείλεται σε εκ γενετής αίτια όπως η παρουσία οστικών παραμορφώσεων ή αλλοιώσεων στα μαλακά μόρια της περιοχής και σπανιότερα συνεπεία τραυματισμών, φλεγμονών ή όγκων. Εκδηλώνεται με πόνο, μουδιάσματα, αδυναμία και τσιμπήματα στα χέρια, όπως και διαταραχές στην αιμάτωση και στο σφυγμό του χεριού.