Άρθρα

Όχι πια πόνος στο γραφείο

Mπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι η δουλειά γραφείου δεν είναι κου – ραστική, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το μυοσκελετικό σου σύστημα, μιας και το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται. Αν, τώρα, υιοθετείς λανθασμένες συνήθειες στο γραφείο, επιστρέφεις σπίτι και τις συνεχίζεις χωρίς να γυμνάζεσαι, τότε η καταπόνηση στο σώμα σου είναι ιδιαί- τερα σημαντική. Πόνος και πιάσιμο στον αυχένα και στη μέση, όπως επί- σης κάψιμο, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια, είναι οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις για τις οποίες παραπονιούνται οι εργαζόμενοι γραφείου. Αν και εσύ είσαι ένας από αυτούς, καλό είναι να ξέρεις ότι κάποιες εργονομικές αλλαγές στη δουλειά σου και τροποποιήσεις στις συνήθειές σου μπο – ρούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση ή ακόμα καλύτερα στην πρόληψη τέτοιου είδους προβλημάτων. Πρέπει, γενι – κότερα, να τολμήσεις να τροποποιήσεις τον χώρο εργασίας σου ώστε να διευκολύνεται η άνετη και βολική στάση του σώματός σου.

Για να προστατέψεις τον αυχένα σου

Συχνά για τον πόνο στον αυχένα μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες ή κακές συνήθειες, όπως οι ρυθμίσεις της καρέκλας σου, η κακή στάση σώματος όταν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, το ύψος της οθόνης και το σημείο τοποθέτησής της στο γραφείο σου. Επίσης, διάφορες άλλες απλές, καθημερινές επιβαρυντικές συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσεις όταν υπάρχει πίεση χρόνου, όπως το να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και να μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο κρατώντας το με τον αυχένα και τον ώμο σου. Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη διατήρηση του κεφαλιού σου σε κάμψη, έκταση ή στροφή θεωρείται ση – μαντικά επιβαρυντική για τους μυς του αυχένα σου και μπορεί να γίνει αιτία εκδήλωσης αυχενικού συνδρόμου με πόνο και μουδιάσματα στο κεφάλι, στους ώμους, στην πλάτη και στα χέρια σου. Τι μπορεί να βοηθήσει 4Όταν κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου για να δουλέψεις, φρόντισε να έχεις σωστή στάση σώματος και σωστή ρύθμιση επιφάνειας εργασίας. Δηλαδή, σωστή στήριξη πλάτης στην καρέκλα με το κεφάλι ψηλά και ίσια σε ουδέτερη θέση. Επίσης, φρόντισε να έχεις τη σωστά ρυθμισμένη καρέκλα σου κοντά στο γραφείο. Το σωστό κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στην πλάτη, μαλακό στη στήριξη του κεφαλιού, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα, ενώ η «πλάτη» του να «ακολουθεί» τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής σου στήλης. Κράτησε γόνατα και ισχία σε κάμψη περίπου 90 μοιρών, στέρνο ψηλά, ώμους προς τα πίσω και το κεφάλι να ισορροπεί στον αυχένα σε ουδέτερη θέση. 4Όταν δουλεύεις στον υπολογιστή, φρόντισε η οθόνη του να είναι τοποθετημένη ακριβώς μπροστά σου, στο ύψος των ματιών σου, ώστε να κοιτάζεις ευθεία μπροστά στην οθόνη και όχι με στροφή του κεφαλιού σου. 4Πρόσεξε τη στάση σου όταν χρησιμοποιείς laptop γιατί έχεις την τάση να εργάζεσαι σε λανθασμένα σημεία (πολυθρόνα, καναπέ, κρεβάτι, πάτωμα, αυτοκίνητο, ακόμα και στην τουαλέτα) και να σκύβεις υπερβολικά πάνω στην οθόνη με το σώμα σου, χωρίς στήριξη, να καταπονείται αρκετά. Προτίμησε όταν χρησιμοποιείς laptop να το ακουμπάς πάνω σε επίπεδη επιφάνεια (γραφείο – τραπέζι) αφού έχεις ρυθμίσει σωστά το ύψος της οθόνης και το σώμα σου έχει τη σωστή στήριξη. 4Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για τον αυχένα που μπορείς να κάνεις στο διάλειμμά σου στο γραφείο για να τον απο – φορτίσεις από την ένταση και τον μυϊκό σπασμό. Ένας ορθοπαιδικός μπορεί να καθοδηγήσει τον φυσιοθεραπευτή σου για το πότε και πώς να σε βοηθήσει.

Για τη μέση σου

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάθονται σε ένα γραφείο πολλές ώρες την ημέρα σηκώνοντας τηλέφωνα ή βρισκόμενοι μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι γνωστό ότι η πολύωρη καθιστική ζωή βλάπτει το μυοσκελετικό σύστημα και γενικότερα την υγεία σου. Το σώμα σου είναι κατασκευασμένο για να περπατάει, να τρέχει, να κινείται και η καθιστική στάση του γραφείου το περιορίζει και το καταπονεί. Η επιβάρυνση αφορά κυρίως τους μυς της σπονδυλικής στήλης που τους εξασθενεί από την ακινησία και τη λανθασμένη θέση που με τον καιρό σού προκαλεί έντονους πόνους, δυσκαμψίες, ατροφίες, ακόμα και αστάθεια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ένας στους δύο εργαζόμενους γραφείου υποφέρει από χρόνιο πόνο στη μέση, ενώ ένας στους τρεις πάσχει από χρόνιο πόνο σε όλη την πλάτη εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος.

Τι μπορεί να βοηθήσει

  • Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, όταν κάθεσαι να εργαστείς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει το επίπεδο των ματιών σου να βρίσκεται στο επίπεδο της οθόνης, έτσι ώστε να μην κρατάς το κεφάλι σου πολύ πάνω, πολύ κάτω ή σε στροφή. Η λανθασμένη τοποθέτηση της οθόνης δημιουργεί προβλήματα και μυϊκούς σπασμούς όχι μόνο στον αυχένα σου, αλλά σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και βεβαίως και στη μέση σου. Να θυμάσαι ότι τα μάτια σου πρέπει να είναι στην ευθεία με την οθόνη, άρα ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά σου, στο σωστό ύψος.
  • Δώσε σημασία στη μέση σου όταν κάθεσαι στην καρέκλα. Η πλάτη της καρέκλας πρέπει να στηρίζει τη μέση και οι αγκώνες σου πρέπει να ακουμπούν πάνω στα μπράτσα της καρέκλας και να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τους χαλαρούς ώμους.
  • Η καρέκλα γραφείου παίζει σημαντικότατο ρόλο. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις μία ακριβή –εργονομική– πολυθρόνα για να κάθεσαι σωστά, πρέπει όμως να έχει κάποιες απαραίτητες προδιαγραφές. Σ’ ένα κάθισμα πρέπει να ρυθμιστεί το ύψος του ώστε τα πόδια σου να πατούν στο πάτωμα και όχι να κρέμονται ή να πατούν
    πάνω στα πόδια της καρέκλας. Ρύθμισέ τη σωστά ώστε οι γοφοί και τα γόνατά σου να είναι στο ίδιο ύψος μεταξύ τους με κάμψη περίπου 90 μοίρες. Μη σταυρώνεις τα πόδια σου και να αποφεύγεις το κάθισμα στην πρόσθια άκρη της καρέκλας. Για παρατεταμένη εργασία να προτιμάς μια σταθερή καρέκλα κι όχι καρέκλα με ροδάκια.
  • Περίπου κάθε μία ώρα συνεχούς καθιστικής εργασίας συνιστάται έγερση από το κάθισμα για 10 λεπτά με βάδιση και ήπιες, διακριτικές διατάσεις του σώματος.

Για τα χέρια σου

Ένα από τα συχνά προβλήματα των χεριών, μεταξύ άλλων, είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δηλαδή η πίεση του μέσου νεύρου στην παλαμιαία περιοχή του καρπού. Τα κύρια συμπτώματά του είναι το πρωινό ή συνηθέστερα το νυχτερινό μούδιασμα στα δάχτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο και μισό παράμεσο) και ο πόνος που μερικές φορές ξυπνάει τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πόνος αρχικά εντοπίζεται στην περιοχή του καρπού, στην παλάμη και στα δάχτυλα και αργότερα, σε παραμελημένες καταστάσεις, αντανακλά στο αντιβράχιο, στον αγκώνα, στον βραχίονα αλλά ακόμη έως και τον ώμο. Όταν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μείνει αδιάγνωστο ή αθεράπευτο, τότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται σημαντικά με τα χρόνια και μπορεί να φτάσουν στο σημείο να πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια σου, να χαθεί η δύναμη στα δάχτυλα, να ατροφήσουν οι μύες της περιοχής και να επέλθει μια μερική παράλυση του χεριού. Αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εκδήλωση του συνδρόμου. Μία σημαντική αιτία, που διερευνάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι οι παρατεταμένες, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες, μικρής έντασης, κινήσεις του καρπού σε θέση κάμψης που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πίεσης του μέσου νεύρου στον καρπό. Μία εργασία που απαιτεί συνεχή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τις καθημερινές, μικρές, επαναλαμβανόμενες καταπονήσεις του καρπού και των δαχτύλων, μπορεί να έχει άμεση σχέση με την εκδήλωση του συγκεκριμένου προβλήματος. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι οι ανατομικές διαταραχές του καρπού συνήθως ύστερα από τραυματισμό, οι συστηματικές φλεγμονώδες παθήσεις, π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι ορμονικές αλλαγές που εκδηλώνονται στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση αλλά και στη θυρεοειδοπάθεια και στον διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή κλινική εξέταση αλλά και ειδικές εξετάσεις που μπορεί να απαιτηθούν από τον ορθοπαιδικό θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση και στην ανάλογη θεραπεία.

Extra tips για τη ζωή μετά το γραφείο

ΟΣΕΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ,ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ. ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ;

  • Η τακτική σωστή άσκηση, σύμφωνα με την ηλικία και τη φυσική σου κατάσταση, ισχυροποιεί τους μυς του
    σώματος, τη δύναμη και την αντοχή σου και σε οδηγεί σε μία μυϊκή ισορροπία και σταθερότητα. Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σου, την ευλυγισία σου και σταδιακά την ποιότητα των οστών και αρθρώσεών σου. Όλα αυτά έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων του μυοσκελετικού συστήματος, καλύτερη κινητικότητα, περισσότερη ενέργεια και άνεση για σωστή στάση σώματος και πιο ποιοτική ζωή. Χωρίς υπερβολική κούραση αυξάνονται η παραγωγικότητά σου, η αυτοεκτίμησή σου και η συναισθηματική και ψυχική σου υγεία. Η καλύτερη αλλαγή που μπορείς να κάνεις εκτός γραφείου είναι να εντάξεις τη συστηματική σωστή άσκηση
    στη ζωή σου.
  • Η σωστά καθοδηγούμενη φυσιοθεραπεία με συστηματικές διατάσεις κορμού και άκρων, οι ήπιες πρακτικές χαλαρωτικού μασάζ και οι διάφορες μορφές ήπιας άσκησης που σου εξασφαλίζουν χαλάρωση του μυοσκελετικού συστήματος (αεροβική, πιλάτες, γιόγκα), ελαττώνουν την ένταση του στρες, το οποίο είναι μία ακόμα βασική αιτία επιβάρυνσης λόγω του ότι οδηγεί σε μυϊκό σπασμό.
  • Η ξεκούραση είναι η πρώτη σύσταση όταν εμφανίζεται ένα σύμπτωμα που συνδέεται με το μυτοσκελετικό σου
    σύστημα. Φρόντισε επομένως μετά την επιστροφή σου στο σπίτι να ξεκουράζεσαι. Στο σπίτι η ανάπαυση πρέπει να είναι σωστή και να τηρούνται οι κανόνες σωστής στάσης του σώματος, χωρίς συμβιβασμούς, ανεξάρτητα αν δουλεύεις στον υπολογιστή, αν βλέπεις τηλεόραση ή αν χαλαρώνεις στην πολυθρόνα. Οι προδιαγραφές για σωστό κάθισμα και σωστή στήριξη της πλάτης, που αναφέρθηκαν για την εργασία στο γραφείο, πρέπει να ισχύουν για κάθε χώρο που βρίσκεσαι.
  • Το να επενδύσεις σε ένα καλό στρώμα (που στηρίζει τα διαφορετικά σημεία του σώματός σου) και ένα σωστό μαξιλάρι (κατά προτίμηση λεπτό με σταθερή σύσταση) θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον ποιοτικό σου ύπνο και να ξυπνάς με ενέργεια. Για κάθε πόνο ή γενικότερα ενόχλημα στο μυοσκελετικό σου στο γραφείο ή αλλού, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ορθοπαιδικό σου. Η συζήτηση μαζί του, η σωστή κλινική εξέταση και οι πι-
    θανές εξετάσεις που μπορεί να απαιτηθούν θα τον βοηθήσουν να διαγνώσει το πρόβλημά σου σε αρχικό στάδιο και θα κάνουν, τις περισσότερες φορές, τη θεραπεία σου εύκολη. Συχνά, διορθώνοντας ή τροποποιώντας νωρίς κάποιους απλούς, καθημερινούς επιβαρυντικούς παράγοντες στη ζωή σου μπορείς να προλάβεις προβλήματα πριν εξελιχθούν σε σημαντικά θέματα υγείας αργότερα. Μην αφήσεις την ενόχληση στο σώμα σου να εξελιχθεί και μίλησε με τον ειδικό σήμερα.

Διακοπές: 8 λάθη που μπορεί να σε πονέσουν

Ο παγωμένος αέρας του κλιματιστικού


Προσοχή χρειάζεται με τη χαμηλή θερμοκρασία του κλιματιστικού στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μετακινηθείς και μένεις για πολλή ώρα σε ένα σημείο. Ιδιαίτερα αν σε αυτό το σημείο σε χτυπάει απευθείας ο ψυχρός αέρας, κινδυνεύεις από ψύξη, που μπορεί να εκδηλωθεί με επώδυνο πιάσιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο αυχένας, η πλάτη και οι ώμοι είναι με διαφορά τα πιο συνηθισμένα σημεία εκδήλωσης αυτής της μυαλγίας. Θα πρέπει να ρυθμίζεις επομένως προσεκτικά την ένταση και τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, όπου μένεις καθηλωμένη στην καρέκλα σου για ώρες. Επίσης, προσοχή χρειάζεσαι και στο σπίτι, κυρίως στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, αν κοιμάσαι με κλιματιστικό. Στην περίπτωση της κρεβατοκάμαρας, θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή του ψυχρού αέρα του κλιματιστικού με οποιοδήποτε σημείο του κρεβατιού. Ίσως είναι προτιμότερο να εξετάσεις αναδιαρρύθμιση των επίπλων του υπνοδωματίου ή επιλογές όπως οι ανεμιστήρες οροφής. Όπου και να είσαι, πάντως, το καλοκαίρι, καλό είναι να έχεις πάντα στην τσάντα σου μια ζακέτα, για να προστατέψεις αυχένα, πλάτη και ώμους, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία λόγω κλιματισμού μπορεί να σε «παγώσει» και σε χώρους όπως το πλοίο, το πούλμαν, το αεροπλάνο ή στο κλειστό εμπορικό κέντρο που έχεις πάει για τα ψώνια σου.

Ο κακός χειρισμός της βαλίτσας

Ο λάθος χειρισμός της βαλίτσας όταν ταξιδεύεις αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, ακόμα και όταν δεν είχες ποτέ πρόβλημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξεις όταν φορτώνεις τις βαλίτσες σου στο αυτοκίνητο και γενικά κατά τη μεταφορά τους σε χώρους όπως λιμάνια και αεροδρόμια όπου χρειάζεται να τις σηκώσεις από το έδαφος. Πάντα να προτιμάς βαλίτσες με ροδάκια, ενώ όταν χρειάζεται να τις σηκώσεις για να τις τοποθετήσεις σε ένα ψηλό σημείο μην ξεχνάς να λυγίζεις αρχικά λίγο τα γόνατα και τα ισχία σου, να κρατάς τη βαλίτσα κατά την ανύψωση κοντά στο σώμα σου και να αποφεύγεις ύψος πάνω από το επίπεδο των ώμων σου. Να ζητάς βοήθεια, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Γενικά, όταν ταξιδεύεις χωρίς το αυτοκίνητό σου, προτίμησε να τα χωρέσεις όλα σε δύο αποσκευές, για να μοιράζεις το βάρος στα δύο σου χέρια και να μην έχεις πολλές μικρές αποσκευές που χρειάζεται να κρεμάς έκκεντρα στα χέρια και στους ώμους σου. Θυμήσου, το σωστά ρυθμισμένο σακίδιο πλάτης (backpack) θεωρείται ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς μικρού φορτίου και πλέον κρίνεται απαραίτητο στα ταξίδια. Με τις οδηγίες αυτές ελαττώνεται η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού στο μυοσκελετικό σου σύστημα.

Ο ύπνος στο ταξίδι

Αν το ταξίδι που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις στον προορισμό σου είναι πολύωρο, είναι πολύ πιθανό να σε πάρει ο ύπνος σε λάθος θέση. Π.χ., αν ταξιδεύεις με πλοίο χωρίς καμπίνα, το να αποκοιμηθείς στραβά οπουδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πιασίματα. Πρόσεξε, λοιπόν, πού και πώς θα γείρεις για να αποκοιμηθείς προστατεύοντας πρώτα τον αυχένα σου και μετά την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Ο ύπνος στο ταξίδι πάντα εγείρει κινδύνους για το μυοσκελετικό και καλό θα ήταν, αν είναι δυνατό, να αποφεύγεται. Ακόμα και στο αεροπλάνο, αν είναι πολύωρη η πτήση, φρόντισε να έχεις μαζί σου το ειδικό μαξιλαράκι για την καλύτερη υποστήριξη του αυχένα σου. Το ίδιο και αν πρόκειται να κάνεις πολύωρο ταξίδι με πούλμαν. Αν, πάλι, το μέσο είναι το αυτοκίνητό σου, ρύθμισε τη θέση του οδηγού σε πιο όρθια θέση, χέρια και πόδια σε ήπια κάμψη και φρόντισε να κάνεις συχνές στάσεις. Ακόμα και αν δεν έχεις σημαντικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης, κάθε δύο ώρες καλό είναι να βγαίνεις από το αυτοκίνητο και να περπατάς για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να αποφορτίζεται η μέση σου από τον πιθανό μυϊκό σπασμό που θα οδηγήσει σε πόνο.

Το στρώμα και το μαξιλάρι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλάζεις κρεβάτι κι επομένως στρώμα και μαξιλάρι. Είναι πολύ πιθανό λόγω αυτής της αλλαγής να ξυπνήσεις με ενοχλήσεις στον αυχένα ή και στη μέση σου, αν έχεις ιστορικό ευαισθησίας, ιδιαίτερα αν δεν είναι καλής ποιότητας το στρώμα και το μαξιλάρι. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεις τα μεγάλα, παχιά μαξιλάρια και να προτιμάς τα μικρά και σταθερά. Πολλές φορές, χρησιμοποιώντας απλά μία διπλωμένη πετσέτα, μπορείς να αυξήσεις το ύψος του μαξιλαριού ώστε να ταιριάξει στον δικό σου σωματότυπο. Είναι γνωστό ότι το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να έχει το σωστό ύψος και τη σωστή σύσταση ώστε να στηρίζει τον αυχένα σου και να τον διατηρεί σε ουδέτερη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη σπονδυλική σου στήλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κι αν στο εξοχικό σου έχεις μεταφέρει τα παλιά στρώματα, ίσως χρειάζεται να σκεφτείς σοβαρά την αντικατάστασή τους με καινούργια. Το σωστό στρώμα «αγκαλιάζει», προστατεύει και στηρίζει τα διαφορετικά σημεία του σώματός σου που του ασκούν διαφορετικές πιέσεις. Ο ύπνος στις διακοπές είναι πολύτιμος και καλό είναι να εξασφαλίσεις με κάθε τρόπο ότι θα είναι ποιοτικός. Ο ποιοτικός ύπνος ήδη ξέρεις ότι είναι απαραίτητος για τον υγιή άνθρωπο.

Τα θαλάσσια σπορ

Αν όλο τον χρόνο δεν γυμνάζεσαι και ξαφνικά προσεγγίσεις με ενθουσιασμό τα σπορ της παραλίας, έστω και για να απολαύσεις στιγμιαία την εμπειρία, π.χ. κανό, θαλάσσιο σκι, windsurfing, SUP board κ.τ.λ., είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις με τραυματισμούς, πιασίματα ή ακόμα και σημαντικές κακώσεις στο μυοσκελετικό σου σύστημα. Να θυμάσαι ότι η συστηματική, 12μηνη, σωστή άσκηση, σύμφωνα με την ηλικία σου και τη φυσική σου κατάσταση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μία επιπόλαιη υπερπροσπάθεια μερικών ημερών στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Η υπερτίμηση των αντοχών σου, η υποτίμηση των διατάσεων (Stretching) και η αποφυγή της προθέρμανσης ή η ελλιπής προθέρμανση είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε. Προτίμησε να απολαύσεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκγύμνασής σου, το κολύμπι στη θάλασσα με αρκετή κίνηση, το ποδήλατο σε ίσιο δρόμο ή κάτι πιο χαλαρό ως δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, χωρίς να κάνεις υπερβολές. Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική άσκηση για κάθε ηλικία, καθώς γυμνάζει το μυϊκό σύστημα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις και το καλοκαίρι μάς προκαλεί και μια ιδιαίτερη ευφορία. Αυτός είναι, σε μεγάλο βαθμό, ο στόχος των καλοκαιρινών μας διακοπών: Να επιστρέψουμε πιο δυνατοί, με περισσότερη ενέργεια και άνεση για την αντιμετώπιση των καθημερινών απαιτήσεων που μας περιμένουν.

Η κηπουρική και οι εργασίες στο εξοχικό

Εξοχικά που μένουν όλο τον χρόνο κλειστά και χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και κόπο για το καθάρισμά τους ή την επισκευή τους μπορεί να σε βγάλουν knock out. Το ίδιο ισχύει αν ξαφνικά επιδοθείς σε κηπευτικές εργασίες (κλάδεμα, σκάψιμο, φύτεμα), ενώ δεν ασχολείσαι με αυτές όλο τον χρόνο, ή με επισκευαστικές εργασίες, όπως π.χ. το βάψιμο. Προσπάθησε να κάνεις τις εργασίες αυτές σταδιακά, με παρατεταμένα διαλείμματα. Με ρεαλισμό, επίλεξε μόνο αυτά που κρίνεις ως απολύτως απαραίτητα για να γίνουν. Τελειότητα στις εργασίες αυτές δεν υπάρχει και αν υπερτίμησες τις δυνάμεις και τις αντοχές σου θα το μετανιώσεις. Είναι προτιμότερο να διακόψεις μία απαιτητική εργασία με το που νιώσεις ήπια ενόχληση στη μέση ή στα γόνατά σου και ας μην την έχεις τελειώσει, παρά όταν πλέον έχεις φτάσει στο σημείο που ο πόνος σε κάνει να σταματήσεις. Θυμήσου, ήπια ενόχληση όταν κάνεις κάτι και το σώμα είναι «ζεστό» συνήθως εξελίσσεται σε πόνο αργότερα, όταν το σώμα «κρυώσει». Αν πιστεύεις ότι είναι πιθανό μετά από τέτοιου είδους εργασίες να καταλήξεις πονεμένη, είναι προτιμότερο να προσλάβεις ξένα χέρια για αυτές.

Το φυσικό στέγνωμα

Αν έχεις ευαισθησία στη μέση, φρόντισε να σκουπίζεσαι μόλις βγεις από την παραλία και την πισίνα, ιδιαίτερα αν φυσάει. Ο συνδυασμός υγρό σώμα και αεράκι πρέπει να αποφεύγεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μακριά μαλλιά που έχεις την τάση να αφήνεις βρεγμένα στους ώμους σου όταν λούζεσαι. Μπορεί να αποτελούν πηγή δροσιάς το καλοκαίρι, αλλά, αν λούζεσαι λίγο πριν από τη βραδινή σου έξοδο και βγαίνεις με τα μαλλιά βρεγμένα, κινδυνεύεις να πιαστείς στον αυχένα δεδομένου ότι το βραδινό αεράκι μπορεί να σε οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αφιέρωσε 5 λεπτά να στεγνώσεις τα μαλλιά σου το βράδυ πριν βγεις έξω.

Τα λάθος παπούτσια

Πρόσεχέ το αυτό. Είναι ύπουλη αιτία τραυματισμού. Ίσως δεν το υποψιάζεσαι, αλλά οι απλές σαγιονάρες που φοράς στην παραλία μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς αν χρειάζεται να περπατήσεις σε παραλίες με βότσαλα ή πετρώδη μονοπάτια όχι μόνο γιατί μπορεί εύκολα να γλιστρήσεις με αυτές αλλά και γιατί δεν κρατούν σταθερό το πόδι. Η πιο συνηθισμένη αιτία τενοντίτιδας το καλοκαίρι οφείλεται στις σαγιονάρες και γενικότερα στα super flat, χαλαρά παπούτσια. Επίσης, παπούτσια με ψηλά τακούνια και ψηλές πλατφόρμες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να περπατήσεις στα καλντερίμια, όσο κι αν φωτογραφικά υποστηρίζουν ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και συχνά οδηγούν σε διαστρέμματα. Αν πρόκειται να περιηγηθείς, λοιπόν, ιδιαίτερα σε πετρώδη σοκάκια, σε χωμάτινα μονοπάτια, σε ανηφόρες – κατηφόρες ή γενικότερα σε ανώμαλο έδαφος, προτίμησε να φορέσεις άνετα αθλητικά, ή τέλος πάντων, σταθερά παπούτσια. Σταθερό χαρακτηρίζεται κάθε παπούτσι που έχει σχετικά σκληρό πέλμα, τακούνι με ευρεία βάση με 2-3 εκατοστά ύψος και κρατάει το πόδι σε τουλάχιστον δύο σημεία.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα  ιατρικά και κοινωνικά  προβλήματα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.  Είναι η ελάττωση της οστικής πυκνότητας του οστού με διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής  του που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αναίτιου κατάγματος ενώ η  οστεοπενία είναι   η ασυμπτωματική παθολογική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν κατάγματα.  Αν και περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο πάσχουν από οστεοπόρωση οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από την ασθένεια μόλις φτάσουν στο σημείο να σπάσουν κάποιο οστό.

Η οστεοπόρωση αφορά περισσότερο το γυναικείο φύλο καθώς μία στις τρεις γυναίκες, κυρίως μετά την ηλικία των 48 ετών, παρουσιάζουν σημαντική ελάττωση της οστικής πυκνότητας  συνεπεία της  ελάττωσης του επιπέδου  των οιστρογόνων στο αίμα (εμμηνόπαυση).   Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης θεωρούνται η οστεοπενία, η κληρονομικότητα, το χαμηλό σωματικό βάρος , το ιστορικό προηγούμενου κατάγματος,  η μη ισορροπημένη  διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η έλλειψη βιταμίνης D, η σύγχρονη  καθιστική ζωή με ανεπαρκή άσκηση, η υπερκατανάλωση αλκοόλ  και καφεΐνης, το κάπνισμα, η δυσλειτουργία  του θυρεοειδούς αδένα,  οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως , η αμηνόρροια  και η  παρατεταμένη   θεραπεία με κορτιζόνη,  αντισυλληπτικά  , αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, αντινεοπλασματικά  και γαστροπροστατευτικά φάρμακα.

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση και η πρόληψη.  Η πρόληψη στοχεύει  στην τροποποίηση  όλων των βλαπτικών παραγόντων ( παραγόντων κινδύνου) που μειώνουν την ποιότητα των οστών  και στην ενίσχυση και ενεργοποίηση εκείνων που την αυξάνουν. Η σωστή ισορροπημένη διατροφή από μικρή ηλικία με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D καθώς και η συστηματική άσκηση χτίζουν γερά οστά αποτελώντας ασπίδα για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Η οστεοπενία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν εξελιχθεί  οριστικά σε οστεοπόρωση. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή εξέλιξη της νόσου χωρίς επιπλοκές και αυτό είναι αυστηρά έργο του ειδικού γιατρού.

Αποτρέψτε την κακή στάση σώματος!

«Μην καμπουριάζεις» ή «Πίσω τους ώμους» είναι τα πιο συχνά λόγια που λέμε στα παιδιά μας στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την κακή στάση σώματος. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Τα παιδιά από την ώρα που μαθαίνουν να περπατούν είναι από τη φύση προικισμένα, στην συντριπτική πλειοψηφία, με τέλεια στάση σώματος. Καθώς μεγαλώνουν όμως, ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, διάφοροι παράγοντες ή κακές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που στέκονται, κάθονται ή ξαπλώνουν.   Η πολύ τηλεόραση, η χρήση του υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια,  η έλλειψη άσκησης, η συνήθεια να μελετούν στο κρεβάτι ή να τρώνε στο τραπέζι γέρνοντας από τη μια πλευρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σωστή στάση του σώματος.  Μερικές  φορές μια κακή στάση σώματος μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα  του παιδιού.
Η σωστή στάση σώματος δεν είναι όμως, μόνο θέμα αισθητικής.  Κρατώντας τους μυς, τις αρθρώσεις και γενικότερα το μυοσκελετικό μας σύστημα σε αρμονία  μπορεί κάποιος  να προλάβει σημαντικά προβλήματα όπως μυαλγίες και  αρθραλγίες. Μπορεί να  βελτιώσει την αναπνοή του και κατά επέκταση την οξυγόνωση των μυών, να ελαττώσει την πιθανότητα τραυματισμών, τους πόνους στην πλάτη και τις κεφαλαλγίες και γενικότερα να ζει  με λιγότερες καταπονήσεις.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε:

  1. Έξυπνες συστάσεις. Να προτιμάτε τις θετικές παροτρύνσεις όταν αναφέρεστε στη στάση του παιδιού κι όχι τις αρνητικές, αποφεύγοντας τα υποτιμητικά σχόλια. Αντί να του λέτε λοιπόν «μην καμπουριάζεις» προτιμήστε να του υπενθυμίζετε να περπατά με ψηλά το κεφάλι σαν να είναι βασιλιάς, φέρνοντας μέσα το σαγόνι σε ευθεία γραμμή με το σώμα του πράγμα που βοηθάει αμέσως όλο το σώμα να ευθυγραμμιστεί. Να θυμάστε, βλέποντας το παιδί από το πλάι όρθιο,  το αυτί, ο ώμος, ο γοφός και ο αστράγαλος πρέπει να είναι σε μια ευθεία γραμμή.
  2. Σκεφτείτε εργονομικά. Δώστε προσοχή στην επιλογή καρέκλας και γραφείου λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πόδια του παιδιού πρέπει να πατούν στο πάτωμα κι όχι να κρέμονται ή να πατούν πάνω στα πόδια της καρέκλας. Καλό είναι για τη μελέτη να προτιμήσετε μια σταθερή καρέκλα κι όχι καρέκλα με ροδάκια. Ρυθμίστε την καρέκλα έτσι ώστε οι γοφοί και τα γόνατα να είναι στο ίδιο ύψος μεταξύ τους και τα γόνατα λίγο χαμηλότερα από τα ισχία. Μην σταυρώνετε τα πόδια και αποφύγετε το κάθισμα στην άκρη της καρέκλας. Η πλάτη της καρέκλας πρέπει να στηρίζει την μέση.  Οι αγκώνες πρέπει  να ακουμπούν πάνω στα μπράτσα της καρέκλας και να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τους χαλαρούς ώμους.  Σε ότι αφορά τον υπολογιστή να θυμάστε ότι τα μάτια του παιδιού όταν τον χρησιμοποιεί θα πρέπει να είναι στην ευθεία με την οθόνη άρα ο υπολογιστή θα πρέπει να είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά του κι όχι στο πλάι στο σωστό ύψος.
  3. Προσοχή στην τσάντα. Ελαφρύνεται όσο μπορείτε το φορτίο που κουβαλά το παιδί καθημερινά στο σχολείο. Η τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει πάνω από το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Πρέπει να ρυθμίζεται σωστά πάνω στο σώμα, ώστε το βάρος να μοιράζεται ομοιόμορφα στους δύο ώμους και το κέντρο της τσάντας να εστιάζεται κοντά στην μέση του παιδιού.  Προτιμήστε την επιλογή τσάντας με ροδάκια και σίγουρα αποφύγετε  τσάντα που  κρεμάει στον ένα ώμο.
  4. Ενθαρρύνεται το παιδί να γυμνάζεται. Το καλό μυϊκό σύστημα και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν την καλύτερη ασπίδα για οποιοδήποτε μυοσκελετικό πρόβλημα.  Κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα θεωρείται καλή και χρήσιμη για ένα παιδί,  χωρίς κανένα περιορισμό.  Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις για αθλήματα μπορεί να απαιτηθούν  αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της οστικής ανάπτυξης.  Διεθνώς, όμως, η ιδανική αθλητική δραστηριότητα  για το χτίσιμο ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος θεωρείται   το κολύμπι. Είναι το μόνο άθλημα που συνδυάζει την ενδυνάμωση σχεδόν όλων των μυών του σώματος χωρίς την καταπόνηση των αρθρώσεων. Ειδικές οδηγίες για γυμναστική, αθλήματα και ασκήσεις, όπως και χρονική διάρκεια και ένταση αυτών, μπορούν να δοθούν   από  ορθοπαιδικό ή  φυσιοθεραπευτή, ειδικά  αν στο παιδί υπάρχουν υποψίες για  προβλήματα όπως σκολίωσης και κύφωσης.   
  5. Δώστε το καλό παράδειγμα! Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Η σωστή διατροφή, η καλή φυσική κατάσταση και η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων των γονιών επηρεάζει θετικά και τα παιδία μας.  Γι’ αυτό μην ξεχνιέστε κι εσείς: ψηλά το κεφάλι, ίσια η πλάτη, μέσα η κοιλιά!


Αντί να του λέτε συνέχεια «μην καμπουριάζεις» προτιμήστε να του πείτε: «περπάτα σαν να είσαι βασιλιάς»!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν οι ώμοι του παιδιού κλείνουν προς τα μέσα ή  το πάνω μέρος της πλάτης γέρνει μπροστά ή οι ώμοι του παιδιού δεν είναι ευθυγραμμισμένοι ή το παιδί σας παραπονιέται για πόνους στα πόδια ή στην μέση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό για να αποκλειστούν, προληφθούν και αντιμετωπιστούν σωστά συγκεκριμένες παθήσεις όπως σκολίωση, κύφωση κ.α.