Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος

Τα γόνατα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, αφού είναι οι αρθρώσεις που στηρίζουν το σωματικό μας βάρος. Και οι μηνίσκοι με τη σειρά τους προστατεύουν τα γόνατα από την καταπόνηση σε κάθε μορφή δραστηριότητας, από την πιο απλή όπως το περπάτημα μέχρι την πιο έντονη. Κάθε γόνατο έχει έναν έσω και έναν έξω μηνίσκο, οι οποίοι είναι ινοχόνδρινες δομές σε σχήμα «μισοφέγγαρου». 

Παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της κίνησης. Επιπλέον προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση, ενώ προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους από τη μεταξύ τους τριβή.

Τι είναι η ρήξη

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό ή να είναι απόρροια της φυσιολογικής φθοράς της άρθρωσης λόγω φθοράς ή χρόνιας καταπόνησης. Όσον αφορά την τραυματική ρήξη, μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως συμβαίνει σε νεότερους ανθρώπους που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες λόγω ισχυρής περιστροφής ή υπερέκτασης του γόνατος

Κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι τα εξής:

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος της ρήξης, η έκτασή της, η θέση της, η ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς, η διάθεσή του να περιορίσει τις δραστηριότητες κ.α.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά τη συντηρητική θεραπεία ή είναι εξαρχής πολύ έντονα με εμπλοκή της άρθρωσης, τότε ακολουθείται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση.