Ρήξη τένοντα

Τι είναι;

Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά και υφίστανται πολύ ισχυρές δυνάμεις σε πολλά είδη αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι διαρκείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις που απαιτούνται στον αθλητισμό μπορεί να επιβαρύνουν τόσο κάποιον τένοντα ώστε να οδηγήσουν σε ρήξη. Ένας τραυματισμός στον τένοντα μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή να είναι αποτέλεσμα πολλών μικρών φθορών που αναπτύσσονται σταδιακά. 

Παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της κίνησης. Επιπλέον προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση, ενώ προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους από τη μεταξύ τους τριβή.

Οι πιο συνήθεις περιοχές που συμβαίνει μια ρήξη τένοντα είναι οι εξής:

Κύρια συμπτώματα μιας ρήξης τένοντα είναι:

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μιας ρήξης τένοντα εξαρτάται από την περιοχή και το μέγεθος του προβλήματος. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, ενώ ανά περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες πιθανόν με νάρθηκες. Αν αυτό δεν αποδώσει ή ο τραυματισμός είναι πολύ σοβαρός, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε χειρουργική θεραπεία που γίνεται αρθροσκοπικά.

Στην περίπτωση του αχίλλειου η επέμβαση περιλαμβάνει συρραφή του τένοντα που μπορεί να γίνει και διαδερμικά με μικρότερη τομή, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικά. Σημαντικά οφέλη στην αποκατάσταση και την αναγέννηση των τενόντων μπορούν να προσφέρουν επίσης η μέθοδος αυξητικών παραγόντων και οι εγχύσεις βλαστοκυττάρων.