Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλόλυση

Η σπονδυλόλυση είναι η διακοπή της ανατομικής ακεραιότητας (λύση) ενός σπονδύλου στο σημείο μεταξύ των άνω και κάτω αρθρώσεών του. Η λύση αυτή αφορά συνήθως και τις δύο πλευρές του σπονδύλου και σπανιότερα μόνο την μία και εντοπίζεται στον Ο5 σπόνδυλο και σπανιότερα στον Ο4. Θεωρείται ως μορφή κατάγματος από καταπόνηση (Stress Fracture) στην παιδική και εφηβική ηλικία συνεπεία πολλαπλών μικροτραυματισμών. Μερικές φορές εκδηλώνετε με ήπιο πόνο στην μέση (οσφυαλγία) που επιμένει και γίνεται εντονότερος κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων (αθλητικών ή μη).

Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι η μετατόπιση (ολίσθηση) ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης σε ένα σημείο σε σχέση με τον από κάτω σπόνδυλο.

Η μετατόπιση προς τα εμπρός ονομάζεται προσθιολίσθηση και η προς τα πίσω οπισθιολίσθηση (σπανιότερη). Η συχνότερη εντόπιση είναι στο επίπεδο Ο5-Ι1 και ακολουθεί το επίπεδο Ο4-Ο5. Εκφυλιστικοί παράγοντες, τραυματισμοί και ιατρικές παρεμβάσεις είναι συνήθως τα αίτια εμφάνισης της πάθησης. Εκδηλώνεται, ανάλογα με την βαρύτητα της, αρχικά με οσφυαλγία, αργότερα με πόνο στους γλουτούς και προοδευτικά με ισχιαλγία που επιδεινώνεται με την κούραση και υποχωρεί με την ανάπαυση.