Σκολίωση

Προεφηβική - εφηβική σκολίωση

Η σκολίωση είναι μία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύριο χαρακτηριστικό την πλάγια κλίση και στροφή τμήματος των σπονδύλων της. Εμφανίζεται κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, στη φάση δηλαδή της έντονης ανάπτυξης και συνήθως είναι άγνωστης προέλευσης. Μπορεί να σχετίζεται με νευρομυϊκούς, αναπτυξιακούς, λειτουργικούς και κληρονομικούς παράγοντες.

Τις περισσότερες φορές εξελίσσεται χωρίς ενοχλήσεις έως την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού. Οι ασυμμετρίες στον κορμό του παιδιού (ώμους, προβολή ωμοπλάτης, καμπούρα, παρουσία δερματικής πτυχής στη μέση κ.ά.) πρέπει να εκτιμηθούν από τον ειδικό και να παρακολουθούνται συστηματικά. Στην Ελλάδα 1 στα 12 παιδιά εμφανίζουν κάποια μορφή σπονδυλικής παραμόρφωσης χωρίς τις περισσότερες φορές να το γνωρίζουν. 

Σκολίωση ενηλίκων

Η σκολίωση ενηλίκων αφορά τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει την σκελετική ανάπτυξη. Χαρακτηρίζεται από πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων. 

Μπορεί να οφείλεται στην επιδείνωση, λόγω επιβαρυντικών παραγόντων, μιας προϋπάρχουσας εφηβικής σκολίωσης ή να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, οστεοπορωτικού κατάγματος, ιατρικής πράξεως ή χρόνιας εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης. Η σκολίωση ενηλίκων εκδηλώνεται με πόνο στη μέση, στα πόδια ή/και στη ράχη και συχνά με κινητικά προβλήματα που μειώνουν την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής λόγω της αναμενόμενης σταδιακής επιδείνωσης από την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση.